07 – 14 novembar 2018

Cijena aranžmana:
SUNWORLD HOTEL BEIJING 4* www.sunworldhotel.com.cn 2.299 KM
SUNWORLD DYNASTY HOTEL BEIJING 5* www.sunworlddynasty.com.cn 2.395 KM

CIJENA UKLJUČUJE:
• Avio kartu Sarajevo-Peking-Sarajevo, sa svim uključenim taksama
• Smještaj u hotelu „Sunworld Hotel Beijing“ 4* , na bazi noćenja sa doručkom
• Ručkove i večere tokom putovanja , sa uključenim jednim bezalkoholnim pićem, osim zadnjeg dana, gdje je slobodan dan za cijelu grupu i nema organizovanog ručka i večere
• Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
• Svi obilasci prema programu
• Ulaznice
• Bakšiš za vodiča i vozača
• Usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku
• Asistencija predstavnika agencije – pratioca putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE
• Putno-zdravstveno osiguranje (14,00 KM za osobe do 60 godina starosti i 28,00 KM za osobe starije od 60 godina
• Doplata za jednokrevetnu sobu 430,00 KM
• Individualni troškovi
• Ručak i večeru zadnji dan boravka (kada je slobodan dan za cijelu grupu)
• Napojnice za hotelsko osoblje

PROGRAM PUTOVANJA:

1-2 DAN (07 / 08 .11.2018.) SARAJEVO-PEKING
Sastanak putnika na aerodromu u Sarajevu u 10:00 sati. Planirani let za Peking preko Dohe je u 12:00 sati. Dolazak u Dohu. Let iz Dohe za Peking je u 02:00 sati po lokalnom vremenu. Dolazak u Peking u 14:40 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku u Peking, sastanak sa lokalnim vodičem, te transfer do hotela. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3 DAN (09.11.2018.) PEKING
Nakon doručka, dan započinjemo obilaskom Tian'anmen Square, najveći moderni trg na svijetu. Tian'anmen je izgrađen 1417.godine i služio je kao ulazna kapija u Kraljevsku palaču. Famozni portret Mao Ce Tunga stoji obješen na zidu na kapiji „Gate of Heavenly
Peace“.
Slijedi posjeta kraljevske palače, poznatije kao Zabranjeni grad – Forbidden City, koja je bila kraljevska palača za vrijeme dinastija Ming i Qing. 24 vladara su tu živjela i vladala Kinom.
Odlazak do parka Jingshan, gdje se možete popeti na sam vrh i uživati u nevjerovatnom pogledu na grad Peking. Ručak u lokalnom restoranu. Poslijepodne , posjeta nebeskog hrama Temple of Heaven, izgrađenog 1420.godine, koji je originalno bio platformasa koje se nudila žrtva nebesima za vrijeme Ming i qing dinastije.
Zgrade i parkovi odražavaju drevnu kinesku misao „raj je okrugao, a zemlja je kvadratna“.
Za večeru ćete imati priliku uživati u tradiionalnom specijalitetu (pekingška patka). Povratak u hotel. Noćenje.

4 DAN (10.11.2018.) PEKING
Dan započinjemo posjetom sjeverno od grada do jednog od svjetskih čuda – velikog Kineskog zida dugog gotovo 8.000 kilometara, građenog tijekom punih 20 stoljeća (1987. godine zid je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a). Kineski zid je jedan od najveličanstvenijih dokaza rada ljudskih ruku.
Ručak u restoranu u podnožju Kineskog zida. Nakon ručka vožnja do Shenlu (Spirit Road), park koji vodi do grobnica Ming, gdje ćete imati priliku vidjeti veličanstvene kamene figure životinja, za koje se vjerovalo da su čuvari grobnica preminulih careva Ming dinastije. Ming grobnice su napravljene za 13 preminulih careva Ming dinastije. Posjeta Changling grobnice, koja je najveća od svih 13 grobnica i samo zbog svoje veličine je impresivna.
Na povratku u hotel zaustavićemo se kod Olimpijskog parka, te obići Nacionalni Stadijum (Bird’s Nest), bez ulaska, te nacionalni Aqua centar (Water Cube), bez ulaska, koji je bio
zvanični stadion za 29-te Olimpijske igre 2008. godine. Pauza za fotografisanje. Povratak u hotel i odmor. Večera. Noćenje.

5 DAN (11.11.2018.) PEKING
Peti dan našeg boravka u Pekingu rezervisan je za obilazak očaravajuće Ljetne palače, najveće i najbolje očuvane kraljevske bašte u Kini. Kao remek djelo dizajna kineskog
pejzažnog vrta, integriše prirodni pejzaž brda i otvorene vode sa izuzetnim karakteristikama kao što su paviljoni, hodnici, palate, hramovi i mostovi u harmoničnu i estetski izuzetnu cjelinu.
Slijedi posjeta 798 Art Zone, koja je nalazi u sjeveroistočnom predgrađu Pekinga, te je postala raj za umjetnike, kako domaće, tako i one iz inostranstva. Umjetnici se okupljaju ovde da bi otvorili galerije, umetničke studije i kafane i održali sve vrste umjetničkih događaja, čineći ovo područje najpopularnijim u umjetničkom krugu. U večernjim satima odlazak na Akrobatik šou. Večera. Noćenje.

6 DAN (12.11.2017.) PEKING
Nakon doručka odlazak u Beijing Zoo, gdje ćete imati priliku vidjeti pande. Panda House u Pekingu koji je sastavljen iz dva dijela :The Asian games Panda House i Beijing Olimpic Games Panda House. The Asian Games Panda House sagrađen je 1990.godine, a velika panda “Pan Pan” je izabrana za maskotu 11. Azijskih igara u Pekingu. Panda “Jing Jing” je izabrana za maskotu 29. Olimpijskih igara 2008. Godine u Pekingu. Nakon posjete Beijing Zoo-a, odlazak i posjeta hrama Yonghe Lama. Najveći i savršeno očuvan tibetanski budistički hram Lama izvan Tibeta, izgrađen je 1649. godine kao rezidencija princa Yonga iz dinastije Qing i pretvoren je u hram nakon što je on postao car i  preselio u Zabranjeni grad. Zgrada i umjetnička djela u hramu su kombinacija kineskih i tibetskih stilova. Zatim, posjeta hramu Konfučija, mjestu gde su se ljudi poklonili Konfučiju tokom
dinastija Yuan, Ming i Qing. Ovdje ćete imati priliku da vidite muzički šou “Dacheng Rites-Music Show”. To je sistem obrazovanja koji se formuliše kombinovanjem ritualnog obrazovanja i muzičkog vaspitanja, čije doslovno značenje obrazuje ljude sa obredima i muzikom. Šou traje petnaetsak minuta. Slijedi vožnja rikšama kroz stare “Hutongs” ulice koje su formirane linijama Siheyuan (kompleks sa kućama okruženim dvorištem) gde žive stari stanovnici Pekinga. Posjetit ćete tradicionalnu porodicu koja je živela u Siheyuan. Porodica će vas pozdraviti, poslužiti čaj i pokazati vam njihovu kuću. Tokom dinastije Qing, poznato je da je Vudaoying Hutong bio korišten kao vojna ispostava za zaštitu unutrašnjeg grada.
Nakon perioda relativnog mira i stabilnosti, vojnici su se naselili u hutongu. Danas, sa kineskom arhitekturom i nizom prodavnica, butika, kafića i obiljem noćnog života, počinje da privlači pažnjulokalnih i stranih ljudi. Večera. Noćenje.

7 DAN (13.11.2018.) PEKING
Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, razgled, šetnju, šoping. Nisu planirani zajednički obroci. Odmor u hotelu do planiranog transfera na aerodrom.

8 DAN (14.11.2018.) PEKING – SARAJEVO
Transfer do aerodroma. Let iz Pekinga u 01:25 sati po lokalnom vremenu preko Dohe do Sarajeva. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11:00 sati.

KRAJ USLUGE.

VAŽNE INFORMACIJE
Minimalan broj prijavljenih putnika za realizaciju aranžmana je 20. Agencija zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata.
U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja ili izmjene putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 7 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje.
Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik Qatar Airways.
Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Kinu moraju imati pasoš ili putnu ispravu sa vizom čija važnost traje najmanje 6 mjeseci od dana ulaska. Državljanima koji ne ispunjavaju ove uslove neće biti dozvoljen ulazak u Republiku Kinu i biti ce vraćeni sa aerodroma polaska. Avio kompanija ne dozvoljava povrat niti promjenu već izdatih avio karata tim putnicima.

SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE V.I.P. TRAVELS.

KORISNE INFORMACIJE:
Službeno ime: Narodna Republika Kina
Geografski položaj: istočna Azija
Površina: 9.596.960 km2
Broj stanovnika: oko 1,343.000.000
Glavni grad: Peking, oko 20.693.000 stanovnika
Jezik: mandarinski i kantonski kineski
Religija: ateisti 60%, taoisti i budisti 30%, ostali 10%
Vremenska razlika: +8 sati zimi / +7 sati ljeti
Novčana jedinica: kineski yuan (CNY), 1 USD = oko 6,16 CNY
Kupovina: svila, čaj, vino i alkoholna pića, antikviteti, medicinski biljni pripravci napravljeni prema tradicionalnoj recepturi, predmeti od žada, porculana. Cjenkanje je uobičajeno.
Napojnice: U Kini su uobičajene napojnice za lokalne vodiče, vozače autobusa i hotelsko osoblje.
Hrana: meso, morski plodovi, povrće, riža i tjestenina te mnoštvo začina. Svaka regija ima karakterističan način pripreme hrane Chaozhou (kuhano meso i povrće), Šangaj (slatkovodni rakovi, pržene jegulje), Szechuan (jako začinjena i ljuta hrana).
Napon struje: 220V/240V (potreban je adapter)
Vakcinisanje: nije potrebno
Viza: Početkom januara 2018. godine, između NR Kine i Bosne i Hercegovine će se uvesti bezvizni režim. To znači da državljani Bosne i Hercegovine neće trebati vizu za putovanje u Kinu.
Pozivni broj zemlje: +86
Korisna web stranica: www.cnto.org
Klima: zbog goleme površine i kompleksne topografije, ne postoji jedinstvena klima u Kini pa tako ni idealno vrijeme za posjet. Na sjeveru klima sliči susjednom Sibiru, dok je na jugu vruće i vlažno gotovo tokom cijele godine. Sjeveroistok ima vruća, suha ljeta, ugodne jeseni i prilično hladne, uglavnom suhe zime. Proljeća su blaga, ali mogu biti kišna. Središnja obala ima povremene kiše u bilo koje doba godine, vruća i vlažna ljeta te hladne zime. Jug ima prilično padavina, duga suptropska ljeta i blage zime.
Generalno, proljeće (mart – april) i jesen (septembar – oktobar) su najugodniji za posjetu.