VELIKA TURSKA TURA
ANKARA – KAPADOKIJA – KONJA – PAMUKALE – HIERAPOLIS – EFES – KUŠADASI – BURSA – ISTANBUL

Termin putovanja: 14.10. – 21.10. / 8 dana – 7 noći
Prevoz: Avion/Autobus

Kapadokija (Cappadocia) kakvu danas poznajemo rodila se prije nekoliko miliona godina, a nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija u historiji. Lava koja je potekla stotinama kilometara uokolo učinila je da su polja Kapadokije izuzetno plodna, a stijene koje ovdje pronalazimo izuzetno mekane. Od davnina su njeni stanovnici svoje kuće, štale, crkve i gradove dubili u ovim stijenama. Danas je ovo zabačeni ali zanimljivi dio Turske. Tradicionalan, reljefno zanimljiv i kulturološki jedinstven. Pravi biser za one koji tragaju za neotkrivenim! Očarani ćete biti kombinacijom destinacija koje smo pripremili za Vas u ovom itineteru…

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

HOTELI 3 I 4* CIJENA ZA RANE REZERVACIJE DO 01.06 CIJENA ZA REDOVNE REZERVACIJE
Minimalno 30 uplata i više 999 KM 1099 KM
Minimalno 20 – 29 uplata 1099 KM 1199 KM
Minimalno 15 – 19 uplata 1159 KM 1259 KM

 

Aranžman uključuje:
• Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Ankara / Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
• Povratni transfer turističkim autobusom aerodrom –hotel – aerodrom
• Smještaj na bazi 7 polupansiona i u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3* i 4*
• Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)
• Uključeni svi izleti iz programa (bez ulaznica)
• Po dolasku – vodič na bosanskom jeziku u toku cijelog putovanja
• Troškove organizacije putovanja

Aranžman ne uključuje:
• Aerodromske taxe cca 275 KM po osobi
• Obaveznu doplatu za ulaznice u objekte i znamenitosti prema programu: 50 Eur
• Ručkove; pića u toku obroka
• PZO i Lične troškove putnika

 

Storniranje putovanja: Za otkaz 45 -30 dana prije polaska: 20% storno troškova; 29-22 dana: 30% storno troškova; za 21 – 10 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 14– 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos.

Agencija organizator zadržava pravo izmjene cijene usljed promjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 uplata. U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja ili izmjene putovanja o čemu de obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje. Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobracaju. Agencija organzator nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avioprevoznik Turkish Airlines. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne. Cijene su validne za žiralno i cash plaćanje.Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 150 DANA OD DATUMA POLASKA NA PUTOVANJE. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE . Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 30% od ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije 14 dana prije polaska osim ako nije drugačije navedeno.

 

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:
I DAN /SARAJEVO – ISTANBUL – ANKARA / 14.10.2018
Sastanak na aerodromu 2:00 sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:05 sati, slijetanje u Istanbul u 11:55 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak s lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2154 u 14:00 sati za Ankaru. Dolazak u Ankaru u 15:15 sati, sastanak sa lokalnim vodičem na našem jeziku, transfer do hotela. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

II DAN / ANKARA – KAPADOKIJA / 15.10.2018
Doručak, te odlazak na poludnevni obilazak Ankare: Državna koncertna dvorana; džamija Kocatepe u neoklasičnom otomanskom arhitektonskom stilu; Predsjednička palača; Atakule, toranj visok 125 m, s čijeg se vrha pruža pogled na cijeli grad; Ulus Meydani, spomenik Atatürku; Zgrada prve skupštine u kojoj je danas Muzej rata i neovisnosti; Julijanov stup; Rimske kupelji; Augustov hram, ostaci amfiteatra; Citadela s gradskim zidinama, Otomanskim tornjem i Aladinovom džamijom.. Nakon obilaska polazak za Kapadokiju. Smještaj u hotel, večera. Noćenje.

III DAN / KAPADOKIJA / 16.10.2018
Doručak te odlazak na cjelodnevno razgledanje pokrajine Kapadokije gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najljepših pejzaža na svijetu. Obilazak lokacije Goreme, cijeli grad je smješten u stijenama, nastao u vrijeme ranog kršćanstva, kada je ono bilo zabranjeno, a kršćani protjerani. Slijedi obilazak tipičnog grada ove pokrajine, Ugrupa i tvrđave Uchisar. Ukoliko bude dovoljno vremena posjetit ćemo manufakture onixa, keramike i tepiha. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak na poznati folklorni show s “plesom derviša”. Povratak u hotel, večera i noćenje.

IV DAN / KAPADOKIJA – KONJA (cca 240 km) / 17.10.2018
Nakon doručka slijedi vožnja prema Konyi. Na putu, posjeta jednom od najbolje sačuvanih Karavan-saraya – Sultanhan. Dolazak u Konyu, te posjeta muzeju Mevlana (tu je grobnica-mezar velikog pjesnika i filozofa Celadina Rumija Mevlana – osnivača derviškog reda koji je živio u 13.vijeku). Smještaj u hotel, večera i noćenje u Konyi.

V DAN / KONYA – PAMUKALE – HIERAPOLIS (cca 405 km) / 18.10.2018
Nakon doručka polazimo prema Pamukalama – «pamučne tvrđave». Radi se o čudesnom platou boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode rijeke, bogate oksidom i kalcijem, koja izvire na južnim padinama Caldaga. Pri razgledu, mogućnost ulaska u vodu koja je topla i ljekovita. Slijedi obilazak jednog od najpoznatijih antičkih nalazišta u Turskoj – Hierapolisa. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno sa platoima Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Večera i noćenje u hotelu u Pamakkalama.

VI DAN / PAMUKALE – EFES – KUŠADASI (cca 205 km) / 19.10.2018
Nakon doručka, odlazak do antičke metropole – Efesa. Razgled ostataka velikog pozorišta, Odeona, biblioteke, rimskog kupatila, agore i ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama. U nastavku, vožnja do kuće sv. Marije u kojoj je navodno provela zadnje godine života u tajnosti. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Nastavak vožnje za Kušadasi. Po dolasku, smještaj u hotel. Večera i noćenje.

VI DAN / KUŠADASI – BURSA (cca 415 km) / 20.10.2018
Doručak u hotelu. Vožnja prema Bursi, gradu koji zauzima posebno mjesto u srcu Turaka jer je jedno vrijeme bio prijestolnica velikog Osmanskog carstva. Pauza za odmor ili individualni ručak (nije uključenu cijenu). Po dolasku, kraća posjeta Ulu džamiji, Zelenoj džamiji i Zelenom turbetu. Smještaj u hotel, te večera i noćenje u Bursi.

VII DAN / BURSA – ISTANBUL (cca 100 km) / 21.10.2018
Rani doručka,nakopn čega slijedi polazak prema Istanbulu na aerodrome. Transfer do aerodrome minimalno 2 sata prije leta. Prijava na let za Sarajevo i polijetanje u 12:15 sati, na liniji TK 1023. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 13:05 sati.