Termini putovanja: 21.11. – 25.11. 2018
5 dana – 4 noćenja
Prijevoz: Avion

Jesen u Istanbulu, miris pečenog kestena, vrhunskih čajeva, lokuma i kebaba. Može li bolje od ovoga?! Istanbul je grad nevjerojatne historije i kulture, grad poput niti jednog drugog. Ako još uvijek niste posjetili Istanbul izaberite ga odmah i putujete još ove jeseni. Istanbul je jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta, smješten je na tački gdje su Azija i Evropa odvojeni uskim prolazom, Bosforom.
Ovaj turski grad ima historiju staru više od 2.500 godina i od kada je uspostavljen na ovom strateškom spoju kontinenata, odavno predstavlja ključni trgovinski centar. Obiluje mnogim ljepotama i u njemu svako može pronaći nešto za sebe. Podjite s nama u Istanbul i provjerite zašto je Napoleon rekao: “Da je cijeli svijet jedna zemlja, Istanbul bi bio njen glavni grad”…

 

Cijene aranžmana za min 30 PAX:

HOTELI CIJENA PO OSOBI
Ephesus 3* ili sličan – Aksaray   http://www.hotelephesus.com/ 399 KM
Delta 4* ili sličan – Aksaray   http://www.deltahotelistanbul.com/ 499 KM

Popusti na aranžman: za djecu do 6 god sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 3*: 120 KM; Delta 4*: 150 KM / za djecu 6 – 12 god sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 3*: 55 KM; Delta 4*: 75 KM

Aranžman uključuje:
* avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
* smještaj u hotelu po izboru u dvokrevetnim sobama sa doručkom
* transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu
* organizacija putovanja

Aranžman ne uključuje:
* PZO
* fakultativne izlete i ulaznice
* doplata za jednokrevetnu sobu: Ephesus: 140 KM / Delta: 180 KMEphesus: 140 KM / Delta: 180 KM
* aerodromske taxe i TSC (cca 220 KM)

 

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:
I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 21.11.2018.
Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 11:55 sati. Slijetanje u Istanbul u 15:40 sati, te transfer sa aerodroma do odabranog hotela (sva vremena su lokalna). Prijava i smještaj u hotel. Bićete očarani Istanbulom (još se naziva Carigrad i Konstantinopol), grad koji je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva – rimskog (330.-395.), bizantinskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Nakon smještanja u hotel u 14:00 h predlažemo Vam fakultativni izlet – Krstarenje Bosforom morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosforskog prolaza. Obici cete jos i,Egipatsku tržnicu – ova tržnica u obliku slova L, a nalazi se na samom Zlatnom rogu. Sagrađena je u 17. stoljeću kao dodatak Novoj Džamiji (Yeni Camii). Povratak u hotel. Noćenje.

II DAN / ISTANBUL / 22.11.2018.
Nakon doručka preporučujemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na Vidikovac Čamildžu odakle se pruža najljepši pogled, vidi se cio Istanbul, na Bosfor i njegove mostove – jedan od najljepših utiska koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. Stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik) . Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslal sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali grupa će se zaputiti ka Bagdad ulici ili odlazak u jedan od obližnjih shopping centara. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje

III DAN / ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL / 23.11.2018.
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni izlet u Bursu – nekad prestonica Otomanskog carstva, Bursa je danas četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka – “leđa” joj čuva visoka planina Uludag, a vrata ka svijetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara. Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu historiju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva. Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu. Ovaj izlet je nesto sto ne smijete propustiti. Uživat ćete. Nakon izleta, povratak u hotel. Mogućnost individualnog odlaska u šetnju Taximom. Noćenje u hotelu.

IV DAN / ISTANBUL /24.11.2018.
Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam fakultativni izlet koji uključuje posjetu džamijama Sulejmaniji, Plavoj džamiji, hipodromu i cisternama – Rimski podzemni rezervoar za vodu “Cisterna Basilica”, na mapi označen kao Yerebatan – nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom dijelu grada, kojom prolazi laki metro – vreme potrebno za ulaz, obilazak i kafu (čak su usred toga pod zemljom napravili i kafe) je pola sata do 40 minuta – Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak. Povratak u hotel. Noćenje

V DAN / ISTANBUL – SARAJEVO / 25.11.2018.
Nakon doručka ostavljamo vam slobodno vrijeme za individualno uzivanje u gradu. U poslijepodnevnim satima slijedi transfer do aerodroma najmanje 2 sata prije leta. Poslije obavljenih carinskih formalnosti, let za Sarajevo u 19:35 sati na liniji TK 1025. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 19:25 sati, (sva vremena su lokalna).

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:
Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i za uplate po cijeni ranih rezervacija (Iran, Maroko, Rusija…) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.
● Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE.

Storniranje putovanja: Za otkaz 50 – 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 – 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.
Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
● Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.